top of page

Donatiu

Bonificacions

Ayudar a mano insignia

Deduccions fiscals: què són?

Les deduccions fiscals són reduccions en els impostos que paga un contribuent per diferents motius recollits a la llei. Es tracta, per tant, d'un benefici fiscal que ha d'estar recollit a la legislació Tributària vigent i que ens permet estalviar a l'hora de complir les nostres obligacions tributàries.

Els impostos serveixen per sostenir els sistemes de salut, educació, infraestructures, seguretat i altres despeses públiques, a més de pagar els costos de funcionament de les administracions. Cada Estat dissenya el seu sistema tributari, amb l'objectiu de recaptar els fons necessaris per sostenir-lo, de manera que cada contribuent, d'acord amb la condició econòmica, familiar o particular, aporti als fons públics. Les deduccions permeten reduir la factura fiscal pel compliment de determinats objectius socials, mediambientals o econòmics, entre d'altres, independentment de si treballem per compte d'altri o per compte propi.

Deduccions fiscals: tipus

Hi ha diferents tipus de deduccions fiscals i, depenent de la classe de contribuent que siguem, persona física, si es tracta d'un individu, o persona jurídica, si és una entitat, podrem acollir-nos a les unes o les altres. En termes generals, els Estats plantegen objectius específics per a les deduccions, des d'adaptar la càrrega tributària a les circumstàncies personals fins a afavorir el compliment de mesures econòmiques, socials o mediambientals.

A Espanya, existeixen deduccions de caràcter estatal i autonòmic (depèn de la comunitat autònoma de residència) que tenen en compte aspectes tan variats com si es tracta d'una persona amb discapacitat, membre d'una família nombrosa (aquelles amb tres fills o més, o que comptin amb aquest reconeixement per una altra circumstància especial) o si s'és titular d'un pla de pensions, entre molts altres. En el cas dels treballadors per compte propi, les pimes i les grans empreses també existeixen deduccions per a afavorir la creació d'ocupació, la inversió en R+D (Recerca i desenvolupament) o la utilització d'energies renovables. 

Principals deduccions fiscals per a persones físiques:

 

  • Per maternitat.                                                                Deducció estatal dirigida a les mares treballadores, per      compte propi o aliè, amb fills menors de tres anys.

  • Per família nombrosa.                                                      Per norma general, poden acollir-se a aquesta deducció estatal els qui formin part d'una família amb tres o més fills, o dos sempre que almenys un sigui discapacitat. Existeix una categoria especial si es compleixen determinats requisits.

  • Per discapacitat.                                                              Existeixen deduccions estatals i autonòmiques aplicables a la persona amb discapacitat i al seu entorn.

  • Per donatius.                                                                    La deducció depèn de la quantitat donada a institucions de mecenatge o sense ànim de lucre reconegudes per la llei i de si es tracta d'una donació habitual o puntual.

  • Per sostenibilitat. Comprar vehicles elèctrics o energèticament sostenibles, així com incorporar millores a les llars amb la finalitat de fer-los més eficients en el consum d'energia són iniciatives que es beneficien amb deduccions fiscals.



Principals deduccions fiscals per a empreses:

 

  • Per creació d'ocupació.                                                    L'oferta de nous llocs de treball pot implicar deduccions fiscals, sobretot si es contracta joves, persones amb discapacitat, dones amb fills a càrrec, etc.

  • Per inversió en R+D.                                                        Es tracta d'una deducció en les despeses associades als projectes que les empreses posen en marxa amb la finalitat de generar nous coneixements o per innovació en tecnologia.

  • Per patrocini o donació.                                                  Deducció que incentiva la participació del sector empresarial en activitats artístiques, culturals i esportives, així com els donatius a projectes desenvolupats per ONGs.



 

Deducció fiscal per donatius per a Persones Físiques (IRPF)

Segons la legislació vigent actualment, modificada l'any 2020, la deducció fiscal per donatius queda de la manera següent:

  • Pels primers 250€ donats, la deducció és del 80%.

  • A partir dels 250€ donats, la deducció és del 40%.

  • Si es tracta de donacions periòdiques realitzades durant almenys 3 anys a la mateixa entitat, per un import igual o superior, la deducció és del 45%.

  • La deducció s'aplica a la quota íntegra i té un límit de 10% de la base liquidable.

Deducció fiscal per donatius per a P ersones Jurídiques (IS)

Segons la legislació vigent actualment, modificada l'any 2020, la deducció fiscal per donatius queda de lamanera següent:

  • A l'impost de societats, els donatius no es consideren despeses deduïbles però tenen una deducció del 40%.

  • Si es tracta de donacions periòdiques realitzades durant almenys 3 anys a la mateixa entitat, per un import igual o superior, la deducció és del 50%.

  • La deducció s'aplica a la quota íntegra i té un límit de 15% de la base imposable.

  • Les quantitats no deduïdes per aplicació del límit anterior es poden aplicar en els períodes impositius que concloguin els 10 anys posteriors.

Qüestions importants

  • Els donatius o donacions que gaudeixen de les deduccions exposades al punt anterior són els realitzats a associacions declarades d'utilitat pública i organitzacions no governamentals, que compleixen els requisits recollits a la Llei 49/2002, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge. Xarxa Blava compleix amb els requisits pel que les donacions realitzades es beneficien de les deduccions anteriors a la declaració de la renda per a les persones físiques ia l'impost de societats per a les empreses.

  • S'està tramitant una nova llei de mecenatge, proposada per PDeCat a finals del 2020, que inclouria millores en les deduccions actuals, tant per a persones físiques (la deducció del 80% s'aplicaria als primers 250 euros en lloc dels 150 actuals i al resta s'aplicaria el 40% en tots els casos), com per a empreses amb una deducció del 40% independentment de la recurrència del donatiu.

  • El límit del 10% de la base liquidable a l'impost de la renda de les persones físiques pot fer que el benefici fiscal de les deduccions no es pugui aplicar o s'apliqui només parcialment.

  • El límit del 10% de la base imposable a l'impost de societats pot fer que el benefici fiscal de les deduccions no es pugui aplicar o s'apliqui només parcialment. En aquests casos, la deducció no gaudida podrà ser aplicada en els 10 anys següents.

  • Si resideixes en una comunitat autònoma subjecta a un règim foral particular o que hagi establert deduccions addicionals per donacions a ONG, les deduccions aplicables poden ser diferents.

  • Al gener, vam comunicar a l'Agència Tributària tots els donatius rebuts l'any anterior, mitjançant el model 182, indicant les dades dels donants (el DNI, el NIE o el NIF i el domicili).

  • Amplia la informació sobre el tractament fiscal de les donacions a la web de l' Agència Tributària.

LOGO RED AZUL_edited.jpg

redazuldesolidaridad@gmail.com | Carrer de Granollers, 28, 08032 Barcelona | +34 684337156

​AVÍS LEGAL | POLÍTICA DE PRIVACITAT | POLÍTICA DE COOKIES

© Copyright

Copyright © Ong Red Azul | Tots els drets reservats

LOGO RED AZUL_edited.jpg
bottom of page